5 mei 2024.

Theaterspektakel Kaatje bij de Sluis is mooie combinatie met het 50-jarig bestaan van het gelijknamige restaurant

Het wordt een bijzonder spektakel, acht juni-avonden lang in Blokzijl. In de sluis in het Zuiderzeestadje komt een drijvend podium te liggen, waarop de openluchtvoorstelling Kaatje bij de Sluis te zien zal zijn.

,We hebben er allemaal heel veel zin in, iedereen die erbij betrokken is, heeft dezelfde passie en interesse’’, zegt Marion Mulder, die de rol vertolkt van Kaatje, de zeventiende-eeuwse herbergierster die faam maakte door haar gerechten te kruiden met nieuwe, oosterse kruiden. ,,De muziek is ook echt prachtig.’’ De muziek en teksten zijn geschreven door Barbara Lok en Wim Rebergen.

Ongeveer 150 vrijwilligers, waarvan zo’n tachtig koorleden en acteurs brengen in juni samen de geschiedenis en verhalen van Kaatje opnieuw tot leven. Het verhaal is gebaseerd op de legende van herbergierster Kaatje en het bekende restaurant Kaatje bij de Sluis dat dit jaar haar 50-jarig bestaan viert. ,,Wij vinden deze combinatie natuurlijk heel leuk’’, zegt Lotte Veldman, die samen met Thomas Deli sinds 2022 aan het roer staat bij Kaatje. „In januari en februari hebben we een feestmenu gehad voor de inwoners van Blokzijl en op 17 mei – de verjaardag van Kaatje – krijgen alle gasten een cadeautje. Ook nodigen we de politieke tekenaars weer uit, die traditiegetrouw bij ons komen lunchen en vervolgens betalen met een zelfgemaakte tekening.’’ Deze traditie stamt uit de periode dat Fons en Anneke van Groeningen de scepter zwaaiden bij Kaatje. In het restaurant en het hotel hangen inmiddels meer dan 200 ingelijste tekeningen aan de muur…

Lees verder op steenwijkercourant.nl

Foto: Wilbert Bijzitter